Istoric

  • În ianuarie 1990, la scurt timp după revoluție, 19 dascăli din județul Caraș-Severin ne-am reunit pentru a discuta oportunitatea înființării unui sindicat al salariaților din învățământul județului nostru.
  • În 4 februarie 1990, ca urmare a prezentării listelor cu semnături din școli, s-a ales un Consiliu provizoriu pentru elaborarea proiectului de Stat pentru înregistrarea Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Cărășan.

A urmat o perioadă foarte „plină”, dar totul se făcea cu drag și dăruire.

Au avut loc mitinguri, la care sindicatul nostru participa cu colegi, care cu greu aveau loc în 5 autocare.

Au fost greve, care s-au soldat cu rezultate în favoarea salariaților.

Sindicatul din județul nostru, prin reprezentanții săi, a participat la toate acțiunile organizate de federația sindicală, F.S.I.P.R., la care ne-am afiliat. De-a lungul timpului federația și-a mai schimbat denumirea, dar noi am fost mereu afiliați la aceeași federație sindicală.

Și-a schimbat și sindicatul nostru denumirea devenind ceea ce este și azi, Sindicatul Învățământului Preuniversitar Caraș-Severin.

  • În anul 2013, Federația Educației Naționale, la solicitarea membrilor, care doreau mai puține federații în învățământ, a fuzionat cu F.S.I. „Spiru Haret” și a luat naștere o federație puternică Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, condusă de președintele Marius Nistor.

Președinta S.I.P. Caraș-Severin a fost aleasă ca vicepreședinte al noii federații, aducând-și contribuția la bunul mers al federației.

  • În anul 2016, S.I.P. Caraș-Severin a organizat Consiliul Național al F.S.E. „Spiru Haret” la Băile Herculane. Colegii din țară, participanți la acest Consiliu Național, au apreciat în mod deosebit organizarea.

Ar fi multe de spus despre activitatea sindicatului nostru de-a lungul anilor, dar un material prea lung plictisește. De aceea amănunte legate de activitatea noastră le veți regăsi la alte rubrici.

Președinte S.I.P. Caraș-Severin,
Mariana ZVARICI